Akhisar Zeytini ülkemizde yer alan yaklaşık 125 milyon zeytin ağacının yaklaşık 10 milyonu Akhisar bölgesinde yer almaktadır. Akhisar orijinli olan ve coğrafi işareti tescil aşamasında olan Domat Zeytin ülkemizde sofralık yeşil zeytin için en ideal zeytindir. Akhisar yeşil zeytin üretiminde ülkemiz yeşil zeytin üretiminin %70 ini tek başına gerçekleştirmektedir. Sofralık Siyah Zeytinde Akhisar Orijinli olan Uslu Zeytin ve Akhisar Gemlik Zeytini Coğrafi işaret belgesi almada tescil aşamasında olup gerek Gemlik Zeytini gerekse siyah zeytin üretiminin önemli bir kısmını üretmektedir. Akhisar Zeytini firmaları teknolojik gelişimlerini büyük oranda tamamlamıştır. Akhisar’da 30–40 bin ağaçlık zeytinlikler yer almakta olup yetiştirme ve üretim daha profesyonel şartlarda gerçekleştirilmektedirzeytinciler

 

Zeytin sevgidir, umuttur, zeytin aynı zamanda özveridir, sabırdır. Ağacın dikildiği günden soframıza gelene kadar birçok aşamadan geçer her aşama ayrı bir emek ayrı bir özveri gerektirir. Kışın yağan yağmurlarla toprak kabarır, ilkbaharda kabaran toprak yer yer sürülerek bazense bellenerek havalandırılır. Gereksiz sürgünlerinden dallarından arındırılır budanır. Mayısın ortasından sonra çiçek açmaya başlar. Sap budaması yapılır ağaç daha da güçlendirilir. Sonbahar da yağlanır. Soğuğun kendini hissettirmeye başladığı aylarda hasadı yapılır. Elle toplanır, boylarına göre boylanır. Katkı maddesi kullanılmadan tamamen doğal yöntemlerle fermente edilir. Ve bir el emeği göz nuru olarak soframızdaki yerini alır.

Niçin Akhisar Zeytini? Çünkü;

  • Akhisar Zeytini olan Domat Zeytini Sofralık Yeşil Zeytinde ülkemizde yetişen en ideal zeytin olup, Uslu ve Gemlik Zeytini ise Sofralık Zeytinde önde gelen türlerdir.
  • Akhisar Bölgesinde yetişen üç zeytin türünün orijini Akhisar olup (Domat Zeytin, Uslu Zeytin, Akhisar Gemlik Zeytini) bu üç zeytin türü de coğrafi tescil aşamasındadır.
  • Akhisar yeşil zeytinde ülkemiz üretiminin yaklaşık yüzde 70′ini karşılamaktadır.
  • Akhisar’ın yıllık zeytin rekoltesi 200.000 ton civarında olup bunun 50 bin tonu yağlık, 150 bin tonu ise sofralık zeytin olarak işlenmektedir.
  • Akhisar Zeytini üretimi yapan firmaların tamamına yakını büyük çaplı arazilere sahip olup üretmiş oldukları zeytinin tamamına yakınını kendi zeytinliklerinde yetiştirmekte, kendi fabrikalarında işlemekte ve piyasaya sunmaktadır.
  • Üretim yapan firmaların tamamına yakını zeytinleri kendi çiftliklerinde yetiştirdiklerinden hasattan hemen sonra bekletilmeden işlemektedirler. Buda Akhisar’da üretilen zeytinin ve zeytinyağının kalite standardını arttırmaktadır.
  • Akhisar’da hasat elle veya hasat makineleri ile yapılmakta olup, bekletilmeden işlenmektedir. Diğer hasat yöntemleri ile oluşan ve bekletilmeden kaynaklanan besin kayıpları ortadan kalkmaktadır.
  • Akhisar zeytin teknolojisi alanında ülkemizin en önde gelen bölgelerinden bir tanesidir.
0

Your Cart